De Haes Gartneri er et økologisk, familiedrevet gartneri på Jevnaker på Hadeland. De produserer en rekke forskjellige grønnsaker, planter og urter, og driver i tillegg med kursvirksomhet og utforming av kjøkkenhager.

Les mer om De Haes gartneri på deres nettsider >

Juryens begrunnelse

Det viktigste kriteriet i Debioprisen er at vinneren jobber utfra og strekker seg langt for å etterleve de økologiske prinsippene for å sikre at helse, økologi, rettferdighet og varsomhet alltid er i førersetet for drifta.

For vinneren var økologisk drift eneste farbare vei da de bestemte å starte opp ved inngangen til dette årtusenet. Seks år senere var omlegging ferdigstilt og sertifisering i boks. At vinneren har klart kunststykket å være en stor suksess nesten to tiår senere kunne alene vært grunn nok til å vinne Debioprisen. For det koster å være stirydder. Kanskje koster det ekstra mye når man legger strenge økologiske regler til i regnestykket.

Vinneren strekker seg ikke bare langt på vegne av seg selv. Det er også lagt ned mye arbeid i å spre kunnskap og entusiasme rundt økologisk dyrking både til forbrukere og profesjonelle. De har betydd mye for framveksten av nye dyrkere over i hele vårt langstrakte land. Ut fra dette helhetsbildet er ikke juryen i tvil om at Debioprisen for 2021 går til De Haes Gartneri for sitt utrettelige arbeid for økologisk dyrking gjennom nesten tjue år!

073246d4 3731 4145 9948 5d185c403842
Arvid og Birgitte Udo De Haes med Debioprisen 2021. (Foto: Svein Kjøde/Debio)

Vinnere i åtte kategorier

Matprisen ble delt ut for åttende år på rad i åtte kategorier. Det lille surdeigsbakeriet, Ille brød, som holder til Oslo, stakk av med hovedprisen Matprisen 2021. Prisen Årets kjøkken gikk til en ganske ny aktør, Breddos Tacos, i Mathallen i Oslo.

Til prisen Årets formidler var tre kvinner nominert, alle med ulike meningssterke bidrag i offentligheten. Vinner ble Hanne-Lene Dahlgren som er kjent for fremme plantebasert kosthold.

Viken fylkeskommune fikk Barne- og ungdomsprisen for satsingen på skolemat, der elever ved hele 58 videregående skoler og fire folkehøgskoler får servert skolemat som er næringsrik, lokal og økologisk. Satsningen skal også brukes som del av undervisningen for å lære elever om sunn mat, helse og bærekraft og om sammenhengen mellom disse.

Sundvolden Hotel ble Årets storkjøkken.

− Virksomheten har jobbet med bærekraft i mange år og alle ansatte har god forståelse for at de må ha med seg miljøet, dyrevelferd, kunnskap, nysgjerrighet og kreativitet i arbeidet de legger ned daglig, het det blant annet i juryens begrunnelse.

Vinneren av prisen Årets produsent 2021 var fiskeforedlingsbedriften Gunnar Klo.

− Vinneren av Utfordrerprisen 2021 har lenge vært en forkjemper for den norske bonden og norsk matproduksjon. I kraft av sin nye rolle er det knyttet store forhåpninger til denne personen på grunn av sitt engasjement og kunnskap om norsk matproduksjon, het det i introduksjonen til vinneren som var landbruks- og matminister Sandra Borch.

Eline Sofie Sunde mottok årets stipend fra KokkeKarlas Legat. Det vil hun bruke til å jobbe og lære på restauranten Silo i London, som er verdens første zero waste-restaurant hvor ingen råvarer går til spille.