
Fra høsten 2020 skal hele Holm gård i Torsnes i Fredrikstad drives økologisk. Men kan det drives pløyefritt også?
Det håper Øyvind Lind. Fredrikstad-bonden har et ønske om å unngå det meste av jordarbeiding og selge plogen etter hvert. Dette forutsetter god ugrasbekjempelse.
− Ugraset kommer jo av en grunn. Mangler i jorda trigger ugraset, så derfor kan man erstatte det med noe annet som raigras og kløver, noe du kan ha kontroll på. De ulike vekstene skaper balanse og det er veldig viktig. Blomster og urter også kan skape dette, forteller Lind som hadde 35 dekar med blomster på et skifte i 2019.
Overføringsverdi til konvensjonelt
Else Villadsen, rådgiver i NLR Øst, syns ønsket om å drive pløyefritt i økologisk drift er flott.
− Hvis vi kan kutte ute plogen også i økologisk drift, så er det et kjempesteg. Det vil ha en stor overføringsferdig til konvensjonell drift, mener hun. Utfordringene er ugrashåndtering og avslutning av for eksempel overvintrende fangvekster. Jordstruktur er også en begrensende faktor for en vellykket etablering av korn der man skal direkteså.
Men Villadsen tror det er fullt mulig å drive økologisk og pløyefritt.
− Foreløpig gjenstår det en god del prøving og feiling før vi har en salgs oppskrift som er sikker mot for eksempel flerårig ugras, som god pløgsle. Men det er helt klart utfordringer med å pløye også, påpeker Villadsen.
Fikk NLR Økologisk Førsteråd
I 2014 fikk Lind et spørsmål av barnebarnet sitt som gjorde at han valgte å ringe NLR Øst og be om et NLR Økologisk Førsteråd. Spørsmålet var så enkelt og vanskelig som: hvorfor sprøyter du, bestefar? Dette hadde ikke Øyvind Lind noe godt svar på, så han ringte NLR Øst.
− Jeg fikk besøk av Hans Gaffke, en dyktig agronom og rådgiver. Vi la en plan om hvordan jeg skulle gjøre omleggingen, og fra høsten 2020 skal hele gården drives økologisk. Nå har jeg drevet økologisk i seks år, og jeg angrer ikke på valget jeg tok, og jeg syns samarbeidet med rådgiver fungerer veldig bra, sier han.
Lind forteller om god oppfølging og gode råd gjennom året, både før og i vekstsesongen.
− Det hender jeg finner på noe underveis, så da ringer jeg Hans eller Else så de kan gi meg råd om hvordan de syns jeg skal gjøre, sier han og forteller at han faktisk venter på en telefon fra Hans Gaffke i snakkende stund. Og da er det muligheten for bruk av hønsemøkk som gjødsel som er temaet.
Benytter seg av tilbudene
Det er ikke bare rådgivingen Lind benytter seg av som NLR-medlem. Han deltar i grupperåd, er med på møter og markdager.
− Bondeyrket kan være et ensomt yrke. Man holder på for seg selv og egne tanker. Derfor er det viktig å treffe andre og utveksle erfaringer. Jeg lærer masse og det er fint å enten få bekrefta eller avkrefta egne teorier, smiler han.
Fra høsten av drives hele Holm gård økologisk, og Lind ser lyst på framtida med en sønn som er har samme økologiske interesserer.
− Det føles meningsfullt slik jeg driver nå, avslutter Øyvind Lind.
I 2019 sådde Øyvind Lind 35 dekar med blomster. – Det ble en flott insektåker med blomster og alle mulige vekster, forteller Lind. Hva det har gjort med jorda, er han ikke sikker på enda, men han har sine mistanker. Fredrikstad-bonden har et stort ønske om å levere jorda fra seg i bedre stand enn da han selv tok over. (Foto: Privat)