Grupperåd jord: Å lære sammen

20.02.2020 (Oppdatert: 20.02.2020) Else Villadsen

Du har kanskje hørt fjellvettregelen om å grave seg ned i tide? Akkurat det har vi utfordret deltakerne i grupperådgivingen om jord å gjøre også. Kom deg ut på jordet og grav! Skjønner du ikke noe av alt du ser, gjør det ingenting. Vi vil at du samler inntrykk og erfaringer om et enormt og spennende univers vi fortsatt kan så lite om.

Til venstre: Det er utrolig hvor mye som kan diskuteres og studeres med utgangspunkt i et spadehull! (Foto: Anna Katarina Berg) Til høyre: Enkelt utstyr til å måle infiltrasjonsevne og andre indikatorer på jordhelse har blitt brukt hyppig. (Foto: Maren Holthe)

"Hæ? Skal vi stikke hodet ned i hullet og lukte på jorda"? Selv om vi hadde fått med oss kanskje noen av de mest jordinteresserte i området vårt, syns de det var rart å skulle lukte på jorda. Helt til de prøvde, luktet på ulik jord, og kjente forskjellene.

I overkant av femti jordinteresserte bønder, fordelt mellom Østfold og Akershus, har dette året deltatt i NLR Øst sitt pilotprosjekt med grupperådgiving på jord. Gruppene er mest mulig geografisk fordelt og ble kjapt fylt opp av både konvensjonelle og økologiske kornprodusenter, grovfôrdyrkere og potet- eller grønnsaksdyrkere. De møtes rundt et tema de alle har til felles, matjorda. Med så ulikt utgangspunkt og erfaring er grunnlaget for lærerike diskusjoner på plass, og det har vært essensen i grupperådet; erfaringsutvekslingen mellom deltakerne.

Maren Holthe og jeg har vært de heldige som fikk være ansvarlige for gruppene og har sammen med andre kollegaer styrt diskusjonen etter beste evne.

Tilpasset tema og metode

Første av fire samlinger fikk gruppene utdelt en meny med ulike temaer som for eksempel jordstruktur, fangvekster, dyrkningsmetoder og ulike praktiske vurderingsmetoder for jordhelse. På den måten har gruppene fått tilpasse møtene til de temaene de er mest interessert i.

Vi har møttes hjemme på gården til forskjellige deltagere hvor noe av opplegget har foregått inne, mens mye har selvfølgelig vært ute på jordet med spaden i hånda. Samtidig som de har lært praktiske fremgangsmåter for å kunne vurdere ståa på sin egen gård, håper vi deltakerne sitter igjen med mer kompetanse om hva som påvirker jorda, og praktiske tiltak for å forbedre jordhelsa.

Spre det glade budskap

Selv om grupperådgivingen startet som et pilotprosjekt har vi fått flere tilbakemeldinger om at det er interesse for å fortsette gruppene. Det kan derfor bli aktuelt å videreutvikle tilbudet i NLR Øst sitt område. Erfaringene vi rådgivere har gjort oss med dette prosjektet er også blitt delt med kollegaer i de andre enhetene til NLR, og forhåpentligvis blir det et tilbud om det samme nær deg i fremtiden. Det er så gøy å få lære om dette spennende, og ikke minst livsviktige, universet sammen!

 

 

Hold deg oppdatert!

Denne atikkelen står på trykk i Grønt i fokus nr. 4-2019 og fagbladet Økologisk Landbruk nr. 4-2019.

 

Vil du holde deg oppdatert og lære mer om økologisk landbruk i 2020?

 

Bestill et abonnement på fagbladet Økologisk Landbruk!Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.