Forsvaret snur om økomelk – produsentene ønsker forutsigbarhet

11.10.2019 (Oppdatert: 23.12.2019) Ingvild L. Høie

I august kom beskjeden om at Forsvaret kutter økomelk til stasjonene i Nord-Norge, noe som ville hatt store konsekvenser for øko-produksjonen i landsdelen. I høst snudde Forsvaret. Nå ønsker økomelk-produsentene seg forutsigbarhet og økt merpris.

Da Forsvaret for en del år siden bestemte seg for økologisk melk til sine stasjoner i Nord-Norge, hovedsakelig i Indre Troms, ble det sett i gang et arbeid med omlegging til økologisk drift, og det ble etter hvert etablert et økologisk miljø i tilknytning til meieriet i Harstad, hvor tappinga foregår.

På sensommeren i år fikk Tine melding om at Forsvaret ønsket vanlig TineMelk og ikke økologisk melk lenger.

− Det ble en stor overraskelse for oss og ikke minst for de sju produsentene som vi måtte meddele denne beskjeden. Konsekvensen ble også at det ikke lenger var grunnlag for å tappe økomelk i Harstad, forklarer Siri Wangberg, medlemssjef Nord i Tine.

Så snudde Forsvaret.

− Senere i høst fikk vi melding om at Forsvaret likevel ønsker økologisk melk til sine stasjoner i Nord-Norge, og det var hyggelig å kontakte de sju produsentene med den gode nyheten, forteller Wangberg. Samtidig fortsetter tappinga av økomelk i Harstad.

Til tross for at økomelk-produksjonen nå er sikret i noe tid fremover, forventer produsentene avklaring. Birger Theodorsen, økomelk-produsent i Harstad, ønsker forutsigbarhet både hva gjelder pris og fremtidig leveranse. Han mener at en langvarig avtale med Forsvaret, samt en indeksregulering av merprisen på melka, må på plass.  

 − Alle andre variable kostnader øker, men prisen produsentene får for økomelka har stått i ro i flere år. Regnestykket er enkelt. Når det koster mer å produsere melka økologisk enn konvensjonell, blir det vanskelig for oss i lengden. Skal vi betjene et økomelk-marked, må vi som produsenter ha minimum samme inntektsmuligheter som om vi skulle ha produsert melka som konvensjonell, sier Birger Theodorsen.

 Også Wangberg peker på viktigheten av en ny avtale:

 − Vi håper selvsagt at Forsvaret nå ønsker økomelk på lengre sikt fordi slike endringer får store konsekvenser, både for melkeprodusentene og industrien, sier Siri Wangberg.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.